giovedì 7 maggio 2015

La versione greca sulla situazione della Scuola italiana di Atene dall'Ath/Mac News Agency e ripubblicato da Kathimerini

amna logo 
ΕΛΛΑΔΑ 

«Λουκέτο» στο ελληνικό τμήμα της Ιταλικής Σχολής Αθηνών

ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:Εκπαίδευση
Αναστάτωση έχει προκαλέσει σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικό προσωπικό του ελληνικού τμήματος της Ιταλικής Σχολής Αθηνών, η ενημέρωση που έλαβαν στις αρχές Απριλίου από τον Ιταλό πρόεδρο της Σχολής, δηλαδή μόλις δύο μήνες πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς, για την παύση της λειτουργίας του τμήματος, με την ολοκλήρωση της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς. Την απόφαση έλαβε το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε το ελληνικό τμήμα τα τελευταία χρόνια.

«Τα παιδιά είναι πολύ στενοχωρημένα. Μείναμε ξεκρέμαστοι. Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε αυτό που έγινε. Μας είχαν διαβεβαιώσει ότι έστω και με ένα παιδί στην τάξη, το σχολείο θα λειτουργεί κανονικά» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Ζιζέτα Μοσχολιδάκη, αναφερόμενη στην κατάσταση που βιώνουν οι 65 μαθητές του γυμνασίου και του λυκείου του ελληνικού τμήματος της Ιταλικής Σχολής και οι γονείς τους. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η ιταλική πλευρά «θα μπορούσε να είχε ενημερώσει για τα σχέδιά της εγκαίρως και όχι την τελευταία στιγμή».
Για τη μεγάλη επίπτωση που έχει στην ψυχολογία των παιδιών το επικείμενο κλείσιμο του σχολείου τους και μάλιστα, καθώς πλησιάζει η περίοδος των εξετάσεων μίλησε, στο ΑΠΕ– ΜΠΕ η διευθύντρια του Γυμνασίου της Ιταλικής Σχολής και αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων της Ιταλικής Σχολής Αθηνών (ΣΑΙΣΑ), Στυλιανή Σταθοπούλου. «Η ξαφνική ανακοίνωση παύσης της λειτουργίας του ελληνικού τμήματος προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση, όχι μόνο στους καθηγητές αλλά και στους γονείς, οι οποίοι θεωρούν αδιανόητη μια τέτοια εξέλιξη. Όχι μόνο τα παιδιά θα βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον, αλλά η ανακοίνωση και μόνο της παύσης λειτουργίας του σχολείου τους στο τέλος της χρονιάς, θα προκαλέσει μεγάλο άγχος, οι συνέπειες του οποίου δεν είναι ποσοτικά μετρήσιμες» είπε η κ. Σταθοπούλου.
Για το λόγο αυτό, όπως σημείωσε η κ. Σταθοπούλου, «ο Σύλλογος των αποφοίτων της Ιταλικής Σχολής ανέλαβε την πρωτοβουλία δημιουργίας μη κερδοσκοπικού Σωματείου, προκειμένου να αναλάβει τη διοικητική, οικονομική και εκπαιδευτική οργάνωση και διαχείριση του ελληνικού τμήματος». Στη συνέχεια, ενημέρωσε σχετικά την ιταλική πλευρά, ζητώντας «την παραχώρηση από τη Ιταλία έναντι ενοικίου, μόνο του χώρου στον οποίο λειτουργούσε μέχρι σήμερα το ελληνικό τμήμα» και όπως ανέφερε, εκκρεμεί απάντηση.

«Η συγκεκριμένη πρόταση μπορεί να αφορά στο μέλλον. Η πρόταση η οποία απευθύνεται στο Ιταλικό ΥΠΕΞ, μέσω του Ιταλού προέδρου της σχολής, δεν αποτρέπει το κλείσιμο του ελληνικού τμήματος τώρα», απάντησε μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Εμίλιο Λούτσι, πρόεδρος της Ιταλικής Σχολής. «Το ελληνικό τμήμα δυστυχώς είναι σε πορεία κλεισίματος, διότι σημειώθηκε αφενός δραστική μείωση των εγγραφών– ένας καθηγητής προς τρεις μαθητές- τα τελευταία χρόνια και αφετέρου υπήρξαν σοβαρά οικονομικά ελλείμματα» είπε.

Η κ Σταθοπούλου υποστήριξε από την πλευρά της ότι φέτος, έχει αυξηθεί σημαντικά το ενδιαφέρον από νέους μαθητές για να εγγραφούν στο ελληνικό τμήμα της Ιταλικής Σχολής. «Πέρυσι, στα τέλη Ιουνίου οι αιτήσεις εγγραφής ήταν 23 ενώ φέτος, ήδη από τον Μάρτιο, είχαν ξεπεράσει τις 30 και τα τηλεφωνήματα από γονείς που ενδιαφέρονται να εγγράψουν τα παιδιά τους είναι συνεχή».

«Η διοίκηση της Σχολής, αναφερόμενη στα οικονομικά προβλήματα έριξε τα βάρη στους γονείς που έχουν καθυστερήσει την καταβολή των διδάκτρων, όμως είναι κάτι που συνηθίζεται. Άλλωστε, το 90% των χρωστούμενων έχει ήδη εξοφληθεί» σημείωσε η κ. Μοσχολιδάκη, που εκτίμησε ότι με την πρόταση του Συλλόγου Αποφοίτων, το σχολείο θα λειτουργεί καλύτερα απ’ ό,τι στο παρελθόν.

Πάντως, ο Εμίλιο Λούτσι, αναφερόμενος στο ιταλικό τμήμα της Σχολής, τόνισε ότι αυτό «όχι μόνο δεν θα κλείσει αλλά θα αναβαθμισθεί από το επόμενο σχολικό έτος, με αλλαγές που θα αφορούν κυρίως στο Λύκειο, όπως για παράδειγμα με την εισαγωγή της γερμανικής γλώσσας αλλά και την προώθηση των νέων τεχνολογιών».

Η Ιταλική Σχολή Αθηνών λειτουργεί από το 1957 και είναι ένα από τα παλαιότερα αλλοδαπά ιδρύματα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Χωρίζεται σε δυο τμήματα, το Ελληνικό τμήμα ( Γυμνάσιο – Λύκειο) και το Ιταλικό τμήμα (Νηπιαγωγείο – Δημοτικό – Γυμνάσιο – Λύκειο ).
http://www.kathimerini.gr/814153/article/epikairothta/ellada/loyketo-sto-ellhniko-tmhma-ths-italikhs-sxolhs-a8hnwn

Nessun commento:

Posta un commento